KENT ARCHAEOLOGICAL SOCIETY  -- RESEARCH   Studying and sharing Kent's past      Homepage

Archaeologia Cantiana -  Vol. 86    1971  page 28
Excavations at Eccles Roman Villa, 1970: Ninth Interim Report.
By A. P. Detsicas, M.A., F.S.A. Scot

Evidence was also found, in the extreme north-east area of this room, for raising the floor-level and re-flooring in a manner similar to the original scheme.
   The south-west wall of this room ends before its counterpart to north-east; its construction trench had not been cut beyond the point shown on the main plan (Fig. 1), whereas the main range of rooms projects further to north-east by the distance required by the width of a corridor turning south-west. This extension did in fact take place, but only when the corridor was re-floored, as can be seen by the fact that the north-west and south-east (Plate IA) walls of the unexcavated south-east wing are abutted on to pre-existing walls.5

Period VI, c. A.D. 180-290: The Living Quarters
  
To south-west of the villa re-flooring of the fronting corridor (Room 93) and its extension to south-west to form the new south-east wing were completed during this building period. Both walls have partially survived; the north-west wall was rather slighter (1 ft. 10 in. (0.55) m.) than the south-east one and was rendered with painted wall-plaster internally,6 i.e. on the side facing into the courtyard, and presumably on the internal face of the corridor as well, though no wall-plaster survived in situ; the south-east wall survived only below offset level which accounts for its greater width. Both walls were built of ragstone set in yellow mortar.
   Continued examination to the rear of the villa has shown that the rear corridor (Room 104; Fig. 2) extended, as was to be expected, along the full length of the villa, giving it a total length of 244 ft. 6 in. (74-57 m.).
   A small wing, demonstrably of the same building period as the rear corridor, projected to north-east beyond the north-east wall of the corridor; it consisted of three rooms: Room 118 measured 17 ft. 6 in. by 20 ft. 6 in. (5.33 m. by 6.25 m.) and was constructed, as was the rest of this wing, of ragstone and yellow mortar, its walls being 2 ft. (0.61 m.) wide above offset levelónothing survived of its floor, except a few undisturbed patches of yellow mortar to suggest a tiled floor; Room 119 (Plates IB and IIA) measured 17 ft. 6 in. by 14 ft. 6 in. (5.33 m. by 4.42 m.), and the smaller Room 120 (Plate IIB), which measured only 4 ft. 6 in. by 10 ft. (1.37 m. by 3.05 m.), opened originally off the larger room (Fig. 1, inset). It is clear that the original intention was to provide these two rooms with a floor suspended over a pillared
   5 The discrepancy in the length of these two walls is probably due to the fact that the south-western wall was originally constructed of sleeper-beams whose construction-trench clearly did not penetrate deep enough into the subsoil to survive later rebuilding.
  
6 For an identical situation at the exactly opposite part of the courtyard, see Arch. Cant., lxxxiii (1968), 45.

Previous Page       Back to Page listings       Next Page       

For details about the advantages of membership of the Kent Archaeological Society click here

Back to Contents Page     To Arch. Cant. List      To Publications On-line      To Research Page      To Homepage

Kent Archaeological Society is a registered charity number 223382
© Kent Archaeological Society 14th February 2013

This website is constructed by enthusiastic amateurs. Any errors noticed by other researchers will be to gratefully received
so that we can amend our pages to give as accurate a record as possible. Please send details too research@kentarchaeology.org.uk